Szt. Benedek medál

Nagyon sok olyan ékszer és nyaklánc maradt fenn a régi időkből, amelyeknek fontos tulajdonságot ítéltek az emberek. Ilyen volt az imént említett fáraó nyaklánca, Marie Antoinette nyaklánca és nagyon híres volt a Szt. Benedek medál is. De ezek az ékszerek úgymond csak „csepp a tengerben”, mivel rengeteg nevezetes nyaklánc és ékszer maradt ránk a régi időkből. Ezek mindegyikéhez, ahogy láthatjuk, fűződik egy-egy történet vagy legenda.
A Szt. Benedek medál a katolikusok egyik szent emléke. A medál egy ima szavainak kezdőbetűit tartalmazza.
A nyakláncoknak és talizmánoknak több tulajdonságot ítéltek a régebbi időkben. A Benedek medálnak is gyógyító, védelmező tulajdonsága volt. Ez nem totem, csak egyszerűen az egyház szerint segíti a híveket a megüdvözülésben.

Szt. Benedek medál

De ki is volt Szt. Benedek?

Nursiai Szt. Benedek egy európai szerzetesrend megalapítója, amelynek nagy jelentősége volt az akkori időben. A Benedek rend véleménye szerint az életben két dolog fontos: az imádkozás és a munka. Éppen ezért volt a jelszavuk: „ORA ET LABORA!” A XX. Század második felében Szt. Benedeket Európai védőszentnek nyilvánította az egyház.

De most bővebben a medálról!

A medál egyik oldala (az eleje) Benedeket ábrázolja, egy könyvvel és kereszttel a kezében. Felirat van rajta: „Szent Benedek keresztje”. De mi a története a feliratnak? Egyszer egy közösség felkérte őt, hogy legyen a vezetőjük. De sokan nem szerették Szt. Benedeket, mert nagyon sanyargató, elvonult életmódot folytatott, amit nem mindenki akart elfogadni. Ezért egy legenda szerint meg akarták mérgezni, de ő a keresztet a mérgezett pohár felé tartotta és az széttört az egybegyűltek megdöbbenésére. Így lett a medál előoldalán a kereszt Szt. Benedek kezében.
A medál hátoldalán szintén egy kereszt található, körülötte feliratokkal.

Már ismerünk érdekes történeteket a régi időkből való nyakláncokkal kapcsolatban. A következő sorokban pedig ismerkedjünk meg részletesebben a gyöngyfűzéssel és annak technikájával.