Gyöngyből készült nyakláncok

A gyöngyfűzés igen elterjed napjainkban. Nemcsak nyakláncokat, hanem karkötőket, fülbevalókat is készíthetnek gyöngyből a hozzá értő emberek. A gyöngyből készült nyakláncoknak is több előnye van. Nyáron több ruha fajtával is hordhatóak, színesek, mutatósak s olcsóbbak, mint a nemes fémből készült nyakláncok (persze nem mindegyik!).
A gyöngyfűzés technikája és története nagyon messze nyúlik vissza. Már több ezer évvel ezelőtt az ősemberek is használták a gyöngyfűzést. De nemcsak gyöngyüket fűztek fel. Sok esetben kagylókat, különböző magvakat vagy a levadászott állatok fogait hordták a nyakukban.
Ma is vannak olyan hölgyek és urak, akik sokkal jobban szeretik a természetes anyagokból készült ékszereket, nyakláncokat viselni.
Az ékszerek nagyon sok esetben mutatták meg azt, hogy ki milyen társadalmi rétegbe tartozott régen. Akik vagyonosabbak voltak, azok megengedhették maguknak a drágakövekkel kirakott nemes fémből készült ékszerek viselését. De akinek nem futotta rá, azok csak bizsuból, különböző természetes anyagokból készítették el az ékszereiket vagy olyat vásároltak maguknak.
Napjainkban úgyszintén a nyakláncok területén is csak a pénztárca szabhat határt a kívánságoknak. Bármilyen kapható, vagy ha nem találunk kedvünkre valót, akkor készítethetünk magunknak személyre szabottat.
Az ékszereket már a XX. Század közepén mindennapi viseletként kezdték el alkalmazni. Ebben az időben jött divatba az ékszerek különböző anyagokból való ötvözése. Egy pár évvel később már divatba jön a gyöngyök használata. Ekkora már ruha kiegészítőként viselik őket. Méretben és formában nagyon sokféle van, különböző ötvözi technikák ismertek. A gyöngyöket tollakkal, kagylókkal együtt is lehet hordani, bármilyen ékszert készítethetünk magunknak.
Magyarországon nagyon sok olyan vállalkozás található, amely kizárólag ezzel, megrendelhető nyakláncok elkészítésével foglalkozik. Ezek a készítők személyre szabott és minden kívánságnak eleget tevő nyakláncokat készítenek számunkra. Sőt nemcsak nyakláncokat, hanem hozzájuk illő karkötőket, boka láncokat és egyéb kiegészítőket is készítenek.

Gyöngy nyaklánc

Tudjuk azt, hogy nem áll jól mindenkinek ugyanaz az ékszer. Van, akinek előnyösebb egy hosszabb nyaklánc, s olyan is előfordul, hogy valakinek pont egy rövidebb emeli ki a dekoltázsát. A következő sorokban azoknak szeretnénk segíteni, akik nem tudnak ez ügyben önállóan dönteni.

Gyöngy nyaklánc