A nyakláncok típusai

A nyakláncoknak számos típusa ismert. Általánosságban véve kövesekre és kő nélküliekre csoportosíthatjuk őket. Gyakran viselik a nyakláncokat medálokkal, amelyek több félék is lehetnek. Ismertek a már említett horoszkópos medálok, de sokan kedvelik a kereszteket, különböző formákat tartalmazó medálokat is. A kereszt a nyakláncokon, mint szimbólum szerepel nagyon sok esetben. Ezt általában a katolikus vallású emberek szokták viselni.
A nyakláncokat megkülönböztetjük méret szerint is. Vannak nagyon hosszúak, s vannak rövidek, sőt olyanok is amelyek teljesen a nyakra simulnak. Mindegyiknek megvan a saját alapanyaga (mert több féle ismert). Más-más nyaklánc más-más ruhadarabhoz viselhető. A leggyakoribb méretű nyakláncok a 40cm körüliek. Ezek kényelmesek, nem túl hosszúak, medál is viselhető rajtuk van anélkül is hordhatóak.
A nyakláncok általában kapoccsal kapcsolódnak össze. A nyakláncok elkészítésénél az ékszerkészítők mindig a legtökéletesebb eredményre törekednek, mert a nyaklánc egy nagyon fontos ékszer. Látható és jól szembetűnő helyen van, ezért nagyon fontos a szép eredmény. A nyakláncok általában (értendő a nemesfémekre) jól kapcsolódnak, erősek, nem szakadnak el. De ha ez mégis bekövetkezik, akkor az ékszerészek szívesen megjavítják.
Nagyon elterjedt nyakláncnak számítanak az aranyba és ezüstbe foglalt köves nyakláncok. Legtöbb esetben a cirkónia kővel díszített nyakláncok a legkeresettebbek. A gyöngyből fűzött nyakláncok is igen felkapottak. Nagyon mutatósak, nyáron pedig jól viselhetőek minden ruhadarabhoz. Továbbá elterjedtek még a kagylóból készült nyakláncok, levél alakú bizsuk, lemezkés nyakláncok. Az ilyen nyakláncokat láncok kapcsolják össze.

A leggyakoribb nyakláncfajták:

 • vállpántosak:
  Ezeket több sor gyöngyből fűzik össze, nagyon mutatós darabok.
 • choker nyakláncok:
  Általánosságban véve 35-40 cm hosszúságúak.
 • matiné nyakláncok:
  Ezek már hosszabb, kb. majdnem 60 cm hosszúságúak, s egy sorból állnak.
 • opera nyakláncok:
  Ezek már nagyon hosszúak, hosszúságuk eléri a 90 cm-t is.
 • hercegnő nyakláncok:
  Ennek a fajtának a mérete a matiné és choker nyaklánc méretei között helyezkedik el.
 • kötél nyakláncok:
  Ide azokat sorolhatjuk, amelyek még az opera nyakláncnál is jóval hosszabbak.
 • uniform nyakláncok:
  Ezek olyan nyakláncok, amelyek gyöngyből vannak felfűzve. Ezek a gyöngyök a nyaklánc vége felé egy kissé véknyabbak lesznek.
 • cápa fog nyaklánc:
  A nevéből adódóan cápafogak díszítik az ékszert.
 • gyémánt nyakláncok:
  Ide soroljuk mindazokat, amelyek gyémántkövet foglalnak magukba. A gyémánt nyakláncoknak több fajtája ismert. Van V alakú és Y alakú nyaklánc is.
 • kötőfék nyakláncok:
  Olyan nyakláncok, amelyeknek nincs hátul kapcsa és többször megtekerve kell a nyakon hordani. Nagyon népszerű ez a csoport is.