A fáraó híres nyaklánca

Már többször esett szó arról, hogy mennyire szerették a nyakláncokat viselni a hölgyek és a férfiak is az ókori Egyiptom idején. Nem volt ez másképp Tutanhamon fáraó idején sem.
Tutanhamon egy nagyon híres fáraó volt, aki nagyon hamar elhalálozott, állítólag valamilyen betegség következtében. A sírját a XX. Század elején tárták fel. Az ásatás vezetője Howard Carter volt. A sírjában rengeteg arany ékszerre bukkantak a tudósok. A fáraónak állítólag volt egy nagyon híres nyaklánca, ami egy skarabeuszt tartalmazott.
Tutanhamon sírjára a Királyok völgyében találtak rá, s a nyaklánca nagy népszerűségnek örvendett.
A skarabeusz a gyakran használt szimbólumok közzé tartozott Egyiptomban. A bogarat nemcsak a nyakláncokon, hanem más ékszereken is nagyon gyakran viselték. Ez a húsevő bogár a hiedelmek szerint megvédte őket a gonosz szellemektől és erőktől. Továbbá termékenység szimbólumként is szerepelt a nép körében.
A nyaklánc bevizsgálása után érdekes eredmények láttak napvilágot. Megvizsgálták a nyaklánc kémiai összetételét is, ami 98 százalékos szilícium dioxid összetételt mutatott. Egyes tudósok véleménye szerint ez az anyag az ottani természeti környezetben nem volt fellelhető. Arra gyanakodtak, hogy a nyaklánc alapanyagául egy meteorit darab szolgált. Azonban nagyon sokáig nem találták meg a becsapódás helyét, ami magyarázatot adott volna mindenre.
De nemrégiben egy amerikai kutatócsoport rátalált a becsapódás helyére. Ez szabad szemmel nem volt látható, de a műholdfelvételek alátámasztották a feltételezést. A becsapódás helye kb. olyan volt, mint két Kairó.

De hogyan tudták akkor megmunkálni az ékszert?

Azt senki nem tudja pontosan, erről csak feltételezések vannak, de az már bizonyított tény, hogy a fáraó nyaklánca egy olyan anyagból készült, ami az akkori időben és azon a helyen nem volt fellelhető.